Salam...
Minggu ni lewat sikit entrynye.Yesterday, ada kem kepimpinan di sekolah, jd minggu ni lambatla masuk ofis, dan jumpa kawan2.Sat je, dh bulan 2, cepatnya waktu berlalu, anak2 makin besar, dan kita lak makin veteran gitu...
Ni nak share sket, resipi yg Ultramama dpt dr guru B.Arab kt sekolah, K.Uda namanya.K.Uda ni dulu belajar& stayed kt Jordan(kalu x silap), lama la jugak.
Thanks K.Uda for the recipe, lepas tu siap bg izin lagi kalu nk share resipi ni ngan kwn2...

Nasi Arab Maklubah
Ni, partner nasi Arab tu, ayam goreng halia
Nasi Arab (Maklubah(Arabic), meaning “terbalikkan”)

Utk sukatan 2 cwn beras (beras biasa )
Beras dibasuh, letak air sket, dan dicampurkan dgn 1 sudu rempah kurma
Perap selama 2 jam, set aside (Macam rendam pulut, nk masak pulut kuning gitu)

Supnya
Panaskan ½ sudu minyak sapi.Masukkan bawang merah, bawang putih & halia (yg dihiris), tumis sampai wangi semerbak.
Masukkan air, lebih 1 cawan dr sukatan nasi tadi.
Bubuh garam , masukkan ayam.Ayam dlm 4-5 ketul je.(Ultramama suka guna kiub ayam utk sup)
Ayam tu sekadar masak je, jgn lama sgt.Keluarkan ayam, dan perap ngan rempah kurma 1 sudu selama 2 jam gak
Sup tu, biarkan sejuk

Bahan lapis nasi
Bunga kobis, potato dan terung (dipotong besar2).Ultramama tak leh mkn terung, nanti sakit tekak, kdg2 tu gantikan ngan carrot
Panaskan 1 sudu minyak sapi di dalam kuali, dan gorengkan sayur2 tersebut, sampai agak2 layu.(Pst, jgn layu sgt na)Then, set aside

Selepas 2 jam berlalu…..
Ultramama guna rice cooker nk masak nasi nih.K.Uda pula menggunakan periuk biasa dan masak atas dapur gas.
-Ok, di dlm periuk tu, susun ayam, bunga kobis, potato dan terung di lapisan mula2 sekali, pastu masukkan beras yg diperap tadi.Selang-selikan susunan sampai habis beras & sayur2 tu.Beras x payah toskan, coz beras nanti akan kembang sket, dan serap air tu
-Kemudian, tuangkan sup, dan masak guna api sederhana, sampai kering.(kalu guna periuk biasa, tp Ultramama yg malas ni, tekan je rice-cooker tu hehehe)

-Bila nasi dah masak, terbalikkan nasi tu di dlm dulang/talam.
Nasi ni dimakan bersama natural yoghurt, kata K.Uda.Ultramama plak tekak Melayu ni, mkn dengan gulai atau rendang.Sup pun ok gak.
Nasi Arab Maklubah ni sedap dimakan begitu shj.Kesedapan nasi bergantung kpd kesedapan supnya.Sedap sup, sedapla nasi.
Nasi ni juga sesuai utk ibu2 mengandung, yg kepingin anaknya nanti berwajah ala2 Arab gitu.So sepanjang tempoh kehamilan, makanlah nasi ni ye ibu-ibu …..hahahahahaha!Ada org terasa ke?

Sponge choc cake with almond(Masih lagi dok gila mkn almond)
Ni pula 4 tea...Sejak jadi blogger ni, kuat lak mkn tepung.Dah berkilo2 dh beli tepung ni.Tepung cap Sauhla, tepung superfinela, tepung rotila dll.
Awal plak tea hari ni, yela sambil tunggu perap beras&ayam tu, Ultramama buatla kek sat.Kali ni guna Sponge cake mix(NONA)choc flavour, so kejap jela nk wat tu...Kali ni, instead of using butter, Ultramama guna vege oil, nk kurangkan kolesterol konon hik.
One of my Chinese friends kata, guna vege oil tu tak akan mengubah rasa kek.Kek akan tetap sedap & gebu, healthier lagi ada.Betul kata Miss Lim.Thanks for the info.
Sampai di sini saja, tuan2 & puan2, kita bertemu lagi minggu depan!!!
Pst...sat lagi nk pi jogging, mission kempiskan perut...esp perut Ultramir hahaha.Cu bye2!




This entry was posted on 11:14 PTG and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 ulasan:

    hana berkata...

    nasi maklubah!! mmg penah makan tapi dh lama tak makan! hihihi kene susun jadual balik mana nk letak nasik nih ari apa pukul brape! ekekeke.. tQ za... cube tnya k.uda tuh, dier tau tak camne nk buat saladnyer? ade campur timun,tomato,daun apa erk! alahaii lupa la... za tulun tnya za! i lebiu! heeeeeeee.....

  1. ... on 1 Februari 2009 1:38 PG  
  2. ** yong ** berkata...

    adui..yong tak pernah makan lagi lah kak makanan cenggini...

    ni yg nak rasa sgt niih..

    camno tu???

  3. ... on 1 Februari 2009 7:58 PG