Laaama tak share resipi. Ultramama would love to share this simple recipe. Ultramama mkn cornflake pedas ni kt sekolah, but xdpt2 lagi resipinya. Biasanya dok wat honey cornflake je. Tuan punya resipi ni kt Teluk Intan, bz sket. So, based on what I tasted, Ultramama coba2la wat benda ni. Maaf ye tuan punya resipi, kalu resipi ni agak tersasar dari yg original.Mmg best mkn sambil tengok tv ke, baca magazine ke, etc.

Bhn2:
-cornflake (Ultramama guna half of the box-yg besar punya)
-bawang goreng(byk2)
-badam@kacang tanah(yg telah digoreng@dibakar terlebih dahulu) Ultramama letak badam, ultraboboys suka mkn badam
-cili kering, bwg putih & bwg merah/bwg besar(kisar)
-sedikit air asam jawa
-belacan(kalu suka)
-ikan bilis goreng(optional) Ultramama x letak, coz ada org kt umah ni xleh mkn ikan bilis
-garam & gula (kalu letak satu sudu kecil garam, kena letak 5 sudu kecil gula gitu)

Cara2:
Mula2, tumis bhn2 kisar. Dah garing tu, masukkan belacan sket, air asam jawa. Pastu tunggu kering sket. (Mcm wat sambal tumis) Kemudian, masukkan bawang goreng.Perasakan.Last sekali, masukkan cornflake, badam@kekacang, ikan bilis goreng & gaul bagi rata. Dah siap! Selamat mencuba!


This entry was posted on 4:09 PG and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 ulasan: